Svenska handbollslandslag

 

Handboll är en sport som svenska landslag traditionellt har varit starka i. Medan sporter som fotboll och basket har många andra nationer med större resurser för att lyckas än vi, har Sverige gjort handboll till något av en specialitet. Här har vi lyckats tävla på absolut toppnivå – trots att vi har många gånger färre invånare än länder som Tyskland och Ryssland. Det gäller framför allt herrsidan där vi har skördat många triumfer genom åren. På senare år har det varit tunnsått med titlar, men då och då dyker det ändå upp glädjeämnen som pekar mot en ljus framtid. Nu är förhoppningen att båda våra representationslag ska nå upp till den höga potential som de har visat att de besitter.

isabelle_gullden_20110907Herrlandslaget har varit särskilt framgångsrikt när det gäller att lyckas i stora mästerskap. Under 1980-talet var en spelare som Per Carlén drivande i att ta Sverige till turneringar som OS och VM, men det var under 1990-talet som svenska herrlandslaget verkligen gick in i sin stora framgångsvåg. 1990 tog man guld i VM – och därefter följde tre raka OS-finaler. Dessvärre slutade de alla i ett snöpligt silver, men förbundskapten Bengt Johansson kunde ändå trösta sig med guld i VM 1999 liksom tre raka EM-guld. Legendarer som Stefan Lövgren, Staffan Olsson och Ljubomir Vranjes blev alla odödliga i den bästa handbollsgenerationen som Sverige någonsin har sett.

På damsidan har det inte blivit lika stora triumfer, men vi har ändå sett en snabb utveckling på senare år som bådar gott inför framtiden. 2010 tog svenska damlandslaget sin första mästerskapsmedalj någonsin när de smått sensationellt gick fram till final i EM. Trots att det blev förlust mot rivalen Norge visade det ändå att det fanns fog för att vara optimistisk. Fyra år senare tog de också en ny EM-medalj när det blev brons – och spelare som Isabelle Guldén och Sabina Jacobsen hyllades som stjärnor. Nu är förhoppningen att de ska kunna fortsätta bygga på framgången.

Att vara elitidrottare kräver att lägga mycket tid på träningen, men de flesta har ett späckat schema som inte tillåter onödiga avbrott. Om du ska renovera hemma kan det därför vara skönt att köpa saker som håller. Det kan du göra på buildor.se.