Handbolls-VM i Tyskland

Handbolls-VM för kvinnliga spelare gick av stapeln år 2017 i Tyskland. Att så skulle bli fallet beslutades redan den 15 december 2011 av IHF under ett möte i São Paulo. Handboll är en mycket populär bollsport som spelas över nästan hela världen. Den spelas vanligen mellan två sjumannalag. Lagen består då av en målvakt samt sex utespelare. Sporten kan spelas både inomhus och utomhus, varav inomhusvarianten är den allra vanligaste. Spelet i sig går ut på att man ska spela in bollen i motståndarlagets mål. Så långt liknar spelet många andra bollsporter. På junior- och seniornivå är en match i spelet totalt 60 minuter lång och spelas i halvlekar om 2×30 minuter. Reglerna är som sådana att bollen endast får röras av händer och armar, förutom av målvakten som får skydda målet med hela kroppen. I handboll får en spelare aldrig sparka på bollen och även efter en avblåsning kan spelaren straffas om denne sparkar bollen. Sporten sägs ha fötts på gymnasiet Ordrups i Danmark någon gång av 1890-talets slut. Liknande spel har dock funnits i såväl Nordafrika, Grönland och Europa sedan medeltiden.

Hur gick det i tävlingarna?

För Sverige gick det relativt bra i tävlingarna. Sveriges lag kom så långt som till bronsmatchen där de förlorade bronset mot Nederländerna. Frankrikes damer blev världsmästare efter att de besegrat Norge i finalen. Bronsmatchen spelades den 17 december 2017, och slutade med ett resultat där Sverige fick 21 poäng och Nederländerna fick 24. Matchen spelades i Barclaycard Arena som ligger i Hamburg. Sverige fick totalt tre utvisningar i matchen, där varje utvisning är två minuter lång. Nederländerna fick sex stycken lika långa utvisningar. Lagen fick lika många gula kort, ett var. I det svenska laget var det spelaren Gulldén som visades ut medan Abbingh visades ut för Nederländerna. Denna spelare fick sedan också ett rött kort av domaren Alpaidze, Berezkina, som kommer från Ryssland. Denna match var alltså relativt jämn från början till slut och det stod länge oklart vilka som skulle vilja, men till slut tog Nederländerna ledningen och det var alltså de som tillslut tog hem det eftertraktade bronset. Men Sveriges damer gjorde en mycket bra insats och kämpade på.

Vanliga olyckor i sporten

Handboll är en relativt skadebefriad sport trots att höga hastigheter, bollar och snabba vändningar är inblandade. Spelarna har oftast inte speciellt mycket skydd, och varken utespelare eller målvakter har hjälmar. De vanligaste skadorna som inträffar är olika hand- samt fingerskador. Det är också vanligt att spelarna drabbas av stukade fötter, eller olika knäskador. De flesta av dessa skador är relativt lindriga, men det finns som i andra sporter en risk att behöva en längre eller kortare tids konvalescens samt rehabilitering. När det gäller handbollen är också axelskador vanligt förekommande och de kan vara mer eller mindre allvarliga. I sporten är dödsolyckor mycket ovanliga och Inga sådana olyckor inträffade under handbolls-VM. Om ett dödsfall sker beror det ofta på någon form av bakomliggande sjukdom.Det kan också inträffa som komplikation efter en operation eller liknande. Om en person avlider i samband med en handbollstävling finns det bra information på begravningsbyråtips som kan vara till nytta både för laget samt för efterlevande.