Handbolls EM 2020

Årets handbolls-EM har för första gången tre arrangörsländer. Mästerskapet spelas i Norge, Sverige och Österrike den 10-26 januari. En annan nyhet i detta Europamästerskap är att det är 24 landslag som deltar, vilket är lika många som i VM.

EM i handboll har arrangerats 13 gånger tidigare. Sverige har vunnit guld fyra gånger, senast år 2002, då mästerskapet också avgjordes i Sverige. Frankrike har tre titlar, Danmark och Tyskland två stycken och Spanien och Ryssland en. Spanien är regerande mästare och är också det land som har vunnit flest medaljer.

Publikfest

Europamästerskap i handboll brukar vara riktiga publikfester. Så lär det bli även denna gång när ännu fler länder spelar på hemmaplan. Utöver de tre arrangörsländerna anser sig Danmark i princip ha hemmaplan eftersom de spelar gruppspelet i Malmö. Handboll är en rolig sport att titta på. Det är full fart hela tiden. Använd dig av mästerskapet för att inspirera dig själv till ett mer aktivt liv. För även i soffan är det bra att ha en bra kondition. Lider du av artros? Här kan läsa mer om artros och vad du kan göra för att få ett aktivt och friskt liv trots din artros. Du kommer kanske inte springa lika fort och skjuta lika hårt som handbollsspelarna du ser på tv, men ett aktivt liv är absolut möjligt.

Gruppspelet

Mästerskapet inleddes med ett gruppspel bestående av sex grupper med fyra lag i varje. Grupp A och B spelade i Österrike. Grupp C och D i Norge och grupp E och F i Sverige. De två bästa lagen från varje grupp gick vidare till huvudrundan. Från grupp A tog sig Kroatien och Vitryssland vidare. Att Kroatien tog sig vidare var ingen större skräll. Från grupp B tog sig hemmalaget Österrike samt Tjeckien vidare. I grupp C fanns de två stora handbollsnationerna Spanien och Tyskland. De hade inga större problem med att ta sig vidare ur gruppspelet. Grupp D inleddes med en stor skräll när Portugal slog Frankrike. Portugal fortsatte sedan med att slå Bosnien och Hercegovina och andraplatsen i gruppen var därmed klar.

Hemmalaget Norge gick som tåget i gruppspelet och vann samtliga sina matcher. Frankrike blev därmed utslaget. Grupp E var på förhand kanske den grupp som var svårast att tippa vilka lag som skulle ta sig vidare ifrån. Danmark var klara favoriter. Mellan Ungern och Island var det svårare att sia. Med i gruppen fanns även välmeriterade Ryssland, dock med ett nytt ungt lag. Favoriterna Danmark skakades om redan i den inledande matchen där de förlorade mot Island. De fortsatte sedan med att spela oavgjort mot Ungern och EM:s största skräll var därmed ett faktum – Danmark tog sig inte vidare till huvudrundan. Det gjorde istället Island och Ungern. I grupp F tog sig Slovenien och Sverige vidare.

Huvudrundan

Huvudrundan består av två grupper med sex lag i varje. Lagen har med sig poängen från gruppspelet. Grupp 1 spelar i Wien och grupp 2 i Malmö. De två bästa lagen i varje grupp går vidare till semifinal. Semifinalerna och finalen spelas i Stockholm.