Dags för handbolls-VM i Japan

Såhär i slutet av året är det som vanligt dags för mästerskap i handboll för damer. Den här gången är det Japan som är skådeplatsen. De svenska damerna är laddade för mästerskapet och drömmen är självklart medalj. Vid VM för två år sedan blev det en fjärdeplats.

VM för damer spelas den 30 november – 15 december 2019 i Kumamoto, Japan. Kumamoto ligger på ön Kyushus och har cirka 800 000 invånare.

Så här går det till

VM består av 24 nationer som är indelade i fyra grupper med sex lag i varje grupp. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till ett nytt gruppspel. Det andra gruppspelet är indelat i två grupper med sex lag i varje grupp. Lagen tar med sig poängen från det inledande gruppspelet – de poäng som de har erövrat från konkurrenter som också gått vidare till omgång två. De två bästa lagen i grupperna går till semifinal. De lag som placerar sig som trea och fyra i respektive grupp spelar placeringsmatcher. Semifinalerna spelas den 13 december och finalen den 15 december.

Sverige är lottat i grupp D tillsammans med Ryssland, Kina, Japan, Kongo-Kinshasa och Argentina. De spelar sin första match lördagen den 30 november mot Kongo-Kinshasa. Även om Sverige kom på en fjärdeplats under förra VM kommer de förmodligen få svårt att nå en semifinalplats. En plats i det andra gruppspelet bör de dock klara utan några större problem. Så bänka er i tv-sofforna och gör er beredda på ett rafflande VM. Om du känner dig lite otränad när du ser de snabba och fysiska spelarna på handbollsplanen kan du alltid gå in på gorilla sports och köpa hem lite träningsutrusning. Se till att era barn tittar tillsammans med er. Handboll är roligt att titta på med sin fart och fläkt och tuffa spelare. Kanske blir dina barn inspirerade och vill börja spela handboll?

Håll koll på

Givna favoriter är Frankrike, Norge, Ryssland och Nederländerna. Frankrike är regerande mästare efter att ha slagit Norge i en tuff final med 23-21. Sverige förlorade bronsmatchen mot Nederländerna med 21-24. Ryssland är med sina fyra segrar det land som vunnit VM flest gånger. Norge, Östtyskland och Sovjetunionen har tre segrar och Frankrike två.

Några spelare att hålla koll på är Rumäniens vänsternia Cristina Neagu. Hon har blivit utsedd till världens bästa spelare tre gånger. I det norska laget finns rutinerade Stine Oftedal och Heidi Loke. En annan riktigt bra spelare är Tess Wester, Nederländernas målvakt. I det svenska laget är den stora stjärnan Isabelle Gulldén. Tyvärr missar den svenska lagkaptenen Sabina Jacobsen VM på grund av skada.

Svenska placeringar i VM

1957: Åtta

1990: Trettonde

1993: Sexa

1995: Elva

2001: Åtta

2009: Trettonde

2011: Nia

2015: Nia

2017: Fyra