Handbollslag

Handball - Goal

Handball – Goal

Handboll är en lagidrott som i regel spelas inomhus. Det förekommer även utomhusmatcher.

I Sverige förekommer det handbollslag på såväl lokal, regional, nationell som internationell nivå. Över landet finns det både amatörlag och professionella lag. Tävlingar sker i olika serier. Till vilken serie ett lag hör beror dels på var i landet det hör hemma men även vilka kvalifikationer laget har. Ljudet under träning eller match kan vara störande för personer med hörselnedsättningar. Något som kan störa spelet för hela laget. Då kan det vara aktuellt och rimligt att genomgå ett hörseltest, så att vederbörande kan få stöd om så behövs.

Handbollslaget
Beroende på om det är seniorer, juniorer eller ungdomar upp till 10 års ålder ser lagsammanställningen olika ut.

Då det gäller ett handbollslag för seniorer består laget av 14 spelare, varav 2 är målvakter och resten är 12 så kallade utespelare.

För juniorer och yngre består laget av högst 17 spelare. Samtidigt på spelplanen får det förekomma högst 7 spelare, varav 1 är målvakt och 6 stycken är utespelare.

De övriga lagmedlemmarna sitter på avbytarbänk vid mitten på spelplanens ena långsida. Där återfinns bland dem även som mest 4 ledare.

I de lag som spelar minihandboll, det vill säga lag med spelare som är under 10 år gamla, har man en målvakt och 4 utespelare.

Speltid
En handbollsmatch för seniorer spelas i 2 halvlekar med 30 minuter för varje halvlek.Handbollslag 1

Den totala speltiden för juniorer och yngre spelare är kortare.

Speltid för de yngre spelarna, de som spelar minihandboll är speltiden beroende på ålder. Antingen är den en halvlek om 1 x 15 minuter eller två halvlekar om 2 x 10 minuter.

Mindre plan
Pojkar och flickor under 10 års ålder spelar det som kallas minihandboll. Träning och matcher sker på mindre spelplaner, med mål som är mindre i storlek, än för de äldre spelarna, som spelar på sedvanliga spelplaner för vuxenspel.

Spel i de högsta dimensionerna
I Sverige spelar lagen i de högsta dimensionerna antingen i Elitserien eller Allsvenskan

Vid tävling är funktionärer på plats
Vid tävling är i regel följande funktionärer närvarande. 2 domare, 1 tidtagare/1sekretare och i större sammanhang 1 speaker. Naturligtvis har lagen med sig avbytare och inte att förglömma – sin lagledare.