Handboll som integration

Integration är en komplicerad process som pågår på flera olika nivåer. Social interaktion med svenskar är kanske det som har störst effekt av allt. Ofta är föreningslivet en arena där man kan mötas jämlikt och inte bara utöva en gemensam hobby utan även få hjälp och råd kring hur man kan till exempel hitta rätt med hjälp av distriktstandvarden.se när man är behov av tandvård och kring vilka ansvarsområden som olika myndigheter har. Här har idrottsföreningar visat sig vara av stor betydelse och i denna text ska vi gå igenom hur en klassiska svensk lagsport som handboll kan ha en positiv effekt på integrationsprocessen.

Ett lyckat exempel i Småland

i Småland är handboll en del av integrationen genom klubbarna IFK Bankeryd och IK Cyrus som skapat en social kontext åt en ensamkommande flykting från Afghanistan. Alla sporter har regler men reglerna är inte det viktigaste utan något som man kan få tillåtelse att lära sig bit för bit. Åtminstone är det den attityden man haft på träningarna i dessa klubbar och det har skapat stora värden för Attai Miraga,17 år. Han hade aldrig spelat handboll i sitt hemland men menar att han idag har sporten att tacka för mycket. Samtidigt som han lärt sig mycket om sitt nya hemland så har naturligtvis svenskarna i hans närhet fått sina vyer vidgade genom vänskapen med Attai. Alla lär sig något i en integrationsprocess. I Växjö i Småland har en badmintonklubb tagit emot en landslagsmeriterad spelare som flytt från krigets Syrien och inom fotbollen finns många exempel på hur idrott och integration gått hand i hand. Inte bara i Småland. I nästa stycke ska vi titta på hur man kan arbeta med lagsporter som handboll och integration på ett mer medvetet sätt.

På vilka sätt fungerar det?

En lagsport som handboll handlar inte bara om dem som tränar och spelar matcher tillsammans även om det givetvis är en miljö som främjar integration. Idrott, inte minst handboll, handlar om familjer. Det sker möten på läktarna, i klubblokaler och i samband med resor. Ofta är hela familjer involverade i barnens idrottsutövande. Här har man, även långt innan man kan språket, en chans att visa att man kan vara värdefull för andra människor och det är något som skapar en grund för integration. I samvaron runtomkring idrottandet kan man ställa och få svar på vad som helst som rör Sverige och även få en känsla för hur svenskar är och beter sig. Det är alltså en väldigt okonstlad integrationsprocess som dock kan effektiveras genom att fler bli medvetna om hur betydelsefullt det är för invandrare att integreras i samhället genom sociala aktiviteter där alla känner att de är välkomna och samtidigt har något att tillföra. Spelarnas värde är uppenbart men i ideella rörelser som handboll kan alla bidra med något.